Na rynku spożywczym można znaleźć dwa główne rodzaje pieczywa. To najbardziej popularne produkowane jest z białej mąki. Mąka taka to oczyszczone ziarna zbóż. Drugi rodzaj pieczywa, to pieczywo pełnoziarniste produkowane z pełnowartościowych ziaren, które nie są poddawane oczyszczaniu. Co ważne – nieoczyszczone ziarna zbóż posiadają ważne dla człowieka składniki odżywcze. Pieczywo z pełnego ziarna staje się z roku na rok coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób, które są zainteresowane zdrowym stylem życia i zbilansowanym odżywianiem.

Pieczywo pełnoziarniste jak rozpoznać

Jest kilka sposobów na to, aby odróżnić pieczywo pełnoziarniste od tego, które zostało wyprodukowane z mąki białej. Sposób najprostszy – wystarczy przeczytać etykietę na opakowaniu pieczywa. Będzie na niej napisane czy pieczywo jest pełnoziarniste czy też nie. Oczywiście nie każdy chleb jest pakowany w papier czy też w dodatkową folię. Ze względów ekologicznych lepiej jest zajrzeć do niewielkiej piekarni, w której w dalszym ciągu można kupić chleb bez zbędnych dodatkowych opakowań. Wówczas wystarczy poprosić panię ekspedientkę o to, aby podała pieczywo pełnoziarniste. Pieczywo pełnoziarniste można także bez problemu rozpoznać po kolorze. Zwykły chleb, który produkowany jest z oczyszczonych ziaren jest w środku biały, a skórkę ma lekko brązową. Natomiast pieczywo pełnoziarniste jest o wiele ciemniejsze, przeważnie ma kolor ciemnobrązowy oraz zazwyczaj nie posiada charakterystycznej przypieczonej skórki.