Kukurydza pośród licznych pasz, jest jedną z najbardziej wartościowych, kalorycznych a przy tym łatwo przyswajalnych pasz, wykorzystywanych w żywieniu trzody chlewnej, bydła oraz kur. Ze względu na swój przyjemny, słodki smak, zwierzęta chętnie pobierają kukurydzę, zaspokajając przy tym nie tylko pragnienie, ale i zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Kukurydza podawana kurom ma korzystny wpływ na kolor mięsa oraz żółtka. Zawarty w kukurydzy barwnik sprawia, że kolor jest bardziej wybarwiony, co przekłada się na zwiększenie zysku ze sprzedazy tuszki oraz jaj.

Kukurydza pastewna w wielu formach. Którą wybrać dla kur?

Decydując się na podanie kukurydzy kurom, można wybrać pełne ziarno lub mielone, które jest najbezpieczniejszą formą. Kukurydza występuje w formie suszonej oraz kiszonej. Zaletą zastosowania mielonej kukurydzy jest zmniejszenie ryzyka zadławienia się, oraz ograniczenie spożywania paszy. jest to szczególnie ważne u zwierząt podatnych do tycia. Ziarna są wysokokaloryczne oraz zawierają skrobię, dlatego ważne jest odpowiednie dawkowanie paszy.

Kukurydza mielona – przechowywanie. Jak nie doprowadzić od zapleśnienia kukurydzy?

Choć kukurydza jest chętnie spożywaną paszą, w dodatku powszechnie dostępną, należy pamiętać o tym, że jest jedną z najszybciej psujących się pasz. Wszystko za sprawą dużej wilgotności. Aby uniknąć niebezpieczeństwa, jakie niesie za sobą rozwój pleśni i grzybów, bardzo ważny jest sposób przechowywania ziaren. Najlepszym rozwiązaniem okażą się specjalne silosy. Chronią one ziarno przed złymi warunkami atmosferycznymi, a wbudowana wentylacja, ułatwia pozbycie się wilgoci z ziaren. Drugim, nieco trudniejszym sposobem na przechowywanie kukurydzy jest umieszczenie jej w magazynie. Decydując się na ten sposób należy zwrócić uwagę na pomieszczenie, w jakim kukurydza będzie się znajdować. Podłoże powinno być równe, pomieszczenie przewiewne oraz szczelne, aby uniknąć zawilgoceniu. Ziarno przechowywane w ten sposób, należy regularnie mieszać, aby zapewnić dostęp powietrza do paszy nawet tej, która znajduje się na samym dnie.

Podawanie paszy zwierzętom. O czym pamiętać stosując kukurydzę?

Z racji na niską trwałość ziaren, oraz duże prawdopodobieństwo zawilgocenia, bardzo ważne jest, aby na bieżąco usuwać resztki niezjedzonego kukurydzy. Spożycie zepsutego pokarmu, może doprowadzić do silnego zatrucia, a nawet śmierci zwierzęcia. Odpowiadają za to przede wszystkim pleśnie i grzyby, które rozwijają się na kukurydzy. Jeśli nie dysponujemy odpowiednim do przechowywania kukurydzy miejscem, oraz nie mamy pewności, czy zwierzęta spożyją pasze przed jej zepsuciem, warto zdecydować się na zmieloną kukurydze kiszoną. Proces ten nie tylko wydłuża trwałość paszy, ale i ma korzystny wpływ na rozwój kultur bakterii, chroniących przewód pokarmowy u zwierząt, zwłaszcza bydła, a nawet cieląt. Jest smaczna, zdrowa i powszechnie dostępna, co wpływa na stosunkowo niską cenę produktu.